Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
Diskuze k článku: AMD FAB 4X prozrazena
7.5.2007, Bohumil Federmann, aktualita
Před rokem unikly zprávy o plánech AMD na postavení nové továrny v technologickém parku Luther Forest, jak jsme vás již informovali. Nyní jsme objevili u Times Union podobu této továrny, jež by se měla jmenovat FAB 4X. Číslice má mít souvislost...
xmeda (6) | 8.5.200715:52
smula je ta, ze zatim nemaji poradne zvladnuty ani 65nm proces a Intel vesele vyrabi 45nm.. za tri roky bude Intel pod 32nm a v AMD zacnou asi konecne delat pricetne cipy s 45nm :­)

Je sice fajn, ze maji intelaci nejakou konkurenci co tlaci na ceny, technologicky je ta konkurence bohuzel minimalne rok pozadu. A aby dostihli nebo snad predstihli intel, museli by obetovat do vyzkumu vic nez vydelaji za nekolik let. Bohuzel pro AMD ty doby, kdy intel diky investicim zatuhnul ve vyrobe na nejakou dobu u 90nm P4 architektury uz jsou nenavratne fuc.. brzo povali quadcore se 45nm tak masove, ze AMD nebude vykonove stacit a bude muset s cenama svych nejvykonnejsich CPU jeste hodne dolu.. coz zase omezi priliv financi do rozpoctu a omezi uz tak zaostalej vyvoj.

Asi jako kdyby dve firmy vyrabely auta..

obe zacnou s klasickyma trabantama 601 a jedna bude dva roky delat jen lehce vylepsovany trabanty a vyvijet mercedes. A ta druha firma bude ty trabanty honit vykonove na samy meze aby byly na urcitej styl jizdy lepsi a vyplaca na to vetsinu prostredku.. a pak ta prvni najednou hodi na trh ten fungl mercedes a v cene vylepsovanyho trabanta..

a co udelaji lidi?

to co ted vidime v obchodech s core2duo :­))
Odpovědět0  0
Federmann (487) | 8.5.200723:31
Ty auta jsou zajímavé!

AMD má 5roků integrovaný řadič, HypertTansport a příští rok snad integrovaný GPU, spolu s ALU a AGU, Intel má menší křemík a 10krát větší kapitál s US vládou daným monopolem již od r.1976. Tak nevím?

Kdyby nebylo AMD tak tu dnes máme: ­"CPU Intel PI­" za 100tis, jen konkurence může hnát vývoj dopředu a ceny dolů, tak si ji važme.
Odpovědět0  0
ASD_ | 9.5.20079:28
Tak to si teraz popisal pekne sprostosti. Vyvoj CPU je beh na dlhu vzdialenost. V AMD nik nespal, ale 4 roky pracovali na vyvoji K10 a vecsinu toho casu mali naj riesenie na trhu. Intel si udrzal postavenie len vdaka obchodnim praktikam a vdaka tomu, ze AMD proste nevedelo vyrobit tolko CPU kolko mohli predat. Intel ma obrovsky kapital, ktory mu umoznuje vyuzivat niektore tovarne len na vyvoj, AMD to musi vsetko riesit popri vyrobe.
A este by ma zaujimalo jak si prisiel na toto: ­"ze zatim nemaji poradne zvladnuty ani 65nm proces a Intel vesele vyrabi 45nm­" pokial viem tak 65nm CPU od AMD sa uz daju kupit, ale 45nm u Intelu je este v stadiu testov pred masovou vyrobou. potrva este par mesiacou kym si take CPU kupis. Zmeny v architekture su sice pekne, ale povedsine su to veci co boli slubene uz v prvych C2D, ale do terminu to nestihli odladit.
Odpovědět0  0
dr_who (4) | 12.5.20071:27
ty jsi pekny trouba ... asi se nedivas kolem sebe ... ale mozna jsi taky uplne slepy­/tupy­/jinak by jsi nemohl takovou hovadinu vypotit ... gratuluji ... nevedomost je sladka ..
Odpovědět0  0
Ivoss (67) | 8.5.20071:17
Až na to, že na skutečnou konkurenci Intelu by továrny museli stavět aspoň dvakrát rychleji.
Odpovědět0  0
V3N3C | 7.5.200719:09
Pokud to vyjde bude to skqely, ale pokud ne tam amd asi da zbohem. Fandim nechci, aby Intel mel monopol!!
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.